Cardiologie

Bij het Evidensia Dierenziekenhuis Zuidoost Brabant kunt u terecht voor verder onderzoek naar hartproblemen bij uw hond of kat. Hierbij werken wij op doorverwijzing van uw eigen dierenarts, welke het patiëntendossier naar ons toestuurt. De balie-assistent zal vervolgens contact met u opnemen om een afspraak op de poli cardiologie in te plannen. Uw dierenarts kan bijvoorbeeld een doorverwijzing adviseren wanneer er sprake is van een hartruis, hartritmestoornis of benauwdheid. Echter, ook patiënten met hoestklachten of een verminderd uithoudingsvermogen kunnen baat hebben bij een verder onderzoek naar de hartfunctie.

Tijdens een consult op onze poli cardiologie zal allereerst het patiëntendossier van uw eigen dierenarts worden doorgenomen. Eventueel zullen daarbij wat extra vragen worden gesteld. Vervolgens wordt uw dier klinisch onderzocht: de slijmvliezen worden bekeken, het hart wordt beluisterd en de pols zal worden nagevoeld. Nadien volgt een plan van aanpak, afhankelijk van de klachten en uw wensen. In het merendeel van de gevallen zal enige vorm van aanvullend onderzoek (bijvoorbeeld een hartecho, röntgenfoto’s, ECG of bloedonderzoek) worden geadviseerd om tot een diagnose en passend behandelplan te komen.

Bij een hartecho kan met behulp van geluidsgolven een “live” beeld van het kloppend hart op een beeldscherm zichtbaar worden gemaakt. Op deze manier kunnen vorm, functie en verhoudingen van de verschillende onderdelen van het hart worden bekeken en opgemeten. Aanvullend kan met de dopplertechniek de stroomsnelheid en stroomrichting van het bloed in de grote bloedvaten in beeld worden gebracht. Een hartecho neemt ongeveer 30 minuten in beslag. Uw dier zal hiervoor plaatselijk worden geschoren, om een zo optimaal mogelijk beeld van het hart te genereren.

Indien er sprake is van een hartritmestoornis, kan aanvullend onderzoek onder de vorm van een hartfilmpje (elektrocardiografie – ECG) extra informatie verschaffen. Met een hartfilmpje kan de elektrische activiteit van het hart op een monitor worden weergegeven. Binnen ons Dierenziekenhuis beschikken we over een digitaal ECG-systeem. Uw dier wordt voor dit onderzoek op de rechterzijde neergelegd, waarna op elke poot een clip zal worden aangebracht. Het hartritme is vervolgens direct op de monitor zichtbaar en zal enkele minuten opgenomen worden.

Michael Meijer - Dierenarts Cardiologie

Michael Meijer

Michael Meijer Dierenarts Cardiologie
Lees info
Terug naar Discipline overzicht