Dierfysiotherapie

Bewegingstherapie voor uw dier

Dierfysiotherapie

Voor hydrotherapie kunt u terecht bij Evidensia Dierenziekenhuis Zuidoost Brabant, voor dierfysiotherapie verwijzen wij u graag naar Marcel Nijland . Op deze pagina vindt u informatie over de discipline dierfysiotherapie, behandelingen en hydrotherapie.

 • Dierfysiotherapie
 • Behandelingen
 • Hydrotherapie

Dierfysiotherapie

Wat is fysiotherapie voor dieren?

Fysiotherapie is een therapie waarbij door gerichte oefening, massage en het toedienen van 'fysische prikkels' (natuurkundige prikkels zoals o.a. ultrageluid, therapeutische stroomvormen, warmte, koude, en hydrotherapie) het lichaam gestimuleerd wordt om herstelprocessen in gang te zetten.

De therapeutische effecten van oefening en massage worden voor mensen al sinds de oudheid onderkend.

Fysiotherapie bij dieren maakt van deze zelfde prikkels gebruik om het herstel van het dier te bevorderen. Dierfysiotherapie is echter een veel jonger vak. Het wettelijk erkende beroep van dierfysiotherapeut bestaat sinds 1992 en is nog volop in ontwikkeling. Deze wettelijke erkenning houdt in dat alleen fysiotherapeuten met een vervolgopleiding dierfysiotherapie, na verwijzing door een dierenarts dieren mogen behandelen.

Het wordt nu overwegend toegepast op honden, paarden en in mindere mate op katten en andere dieren.

De verwijzing door en samenwerking met een dierenarts is belangrijk. De behandeling van dieren behoort in een goed uitgeruste ruimte plaats te vinden. In het Evidensia Dierenziekenhuis Zuid Oost Brabant beschikken wij over de mogelijkheid van hydrotherapie.Voor dierfysiotherapie verwijzen u graag naar Marcel Nijland

Behandelingen

De volgende klachten komen voor dierfysiotherapie in aanmerking:

 • Aandoeningen aan het bewegingsapparaat, zoals hernia's, spondylose en lumbo-sacrale instabilieit
 • Aandoeningen van spieren, gewrichten, banden of pezen na blessure of ongeval
 • Revalidatie na ongevallen en operaties (bv. Kruisband / meniscus)
 • Gewrichtsafwijkingen (bv. OCD, LPC, LPA en HD)
 • Artrose en ouderdomsklachten
 • Verminderde sportprestaties
 • Verlammingsverschijnselen met een kans op herstel
 • Spieropbouw en begeleiding van jongen honden van grote rassen, op indicatie
 • Herstel en algemene reconditionering na langdurige ziekte

Hydrotherapie

Hydrotherapie voor honden 

Een veilige manier van revalideren en bewegen in water 

Hydrotherapie wordt ook wel Aquatherapie genoemd. Hydrotherapie is een vorm van revalidatie, zoals fysiotherapie. Door de positieve eigenschappen van het water, die bijdragen aan een sneller herstel van het dier, is het bewegen in water een veilige manier van revalideren, waarbij er geen sprake is van verkeerde belasting of negatieve effecten. 

Tijdens het lopen in water in op de lopende band zorgt de opwaartse druk van het water ervoor dat er minder gewicht op de gewrichten van het dier rust, hierdoor is het bewegen in water makkelijker. Dit zorgt voor een snellere spieropbouw, meer flexibiliteit en mobiliteit in de gewrichten, functieherstel van de spieren en gewrichten. 

Bij hydrotherapie is het water verwarmd. De temperatuur kan variĆ«ren van 28 tot en met 34 graden Celsius. Het warme water zorgt er tevens voor dat de spieren van het dier ontspannen en dat pijn, stijfheid en zwellingen verminderen. Bewegen in water zorgt voor meer weerstand, waardoor spieren meer kracht moeten leveren en zich dus, met vermindering zwaartekracht, goed kunnen ontwikkelen. 

Welke honden hebben baat bij hydrotherapie? 

Hydrotherapie kan gebruikt worden voor dieren met problemen aan het bewegingsapparaat of met neurologische problemen, maar hydrotherapie is ook een effectieve manier van bewegen voor gezonde dieren, waarvan de conditie kan worden verbeterd, die af moeten vallen, ter ontspanning, als watergewenning of voor het overwinnen van watervrees. 

Orthopedische condities 

Revaliderende patiĆ«nten van orthopedische ingrepen of afwijkingen hebben baat bij hydrotherapie, omdat het een pijnvrije manier van bewegen is. De dieren zijn vaak stijf en hebben moeite met bewegen. Hydrotherapie helpt als spierversterking rond de zwakkere gewrichten, als pijnverlichting en zorgt voor het vergroten van de flexibiliteit en mobiliteit.  

Daarnaast wordt hydrotherapie ook veel gebruikt voor het prikkelen van de zenuwen en het stimuleren van beweging bij dieren met neurologische problemen. Bijvoorbeeld een hernia of herniaoperatie. 

Blessures 

Ook bij blessures (of ter voorkoming van) en bij het onverklaarbaar mank lopen van het dier en bij spierverlies, kan hydrotherapie helpen. 

Ouderdom 

Als laatste hebben oudere dieren veel baat bij hydrotherapie. Als ondersteuning tegen stijfheid, slijtage van gewrichten en achteruitgang van spiervolume.  

Overgewicht 

Dieren met overgewicht hebben vaak moeite met bewegen en door het gewicht belasten ze hun gewrichten te veel. Wat weer leidt tot slijtage en artrose. Dit maakt het nog moeilijker om te bewegen en af te vallen. Het water zorgt ervoor dat dieren met overgewicht makkelijker kunnen bewegen en hierdoor zonder belasting bewegen en afvallen. 

Sporthonden 

Bij sporthonden helpt hydrotherapie bij het verbeteren van de conditie, de souplesse en de spierkracht. 

Terug naar Discipline overzicht