Hydrotherapie voor honden
Een veilige manier van revalideren en bewegen in water
Hydrotherapie wordt ook wel Aquatherapie genoemd. Hydrotherapie is een vorm van revalidatie, zoals fysiotherapie. Door de positieve eigenschappen van het water, die bijdragen aan een sneller herstel van het dier, is het bewegen in water een veilige manier van revalideren, waarbij er geen sprake is van verkeerde belasting of negatieve effecten.
Tijdens het lopen in water in op de lopende band zorgt de opwaartse druk van het water ervoor dat er minder gewicht op de gewrichten van het dier rust, hierdoor is het bewegen in water makkelijker. Dit zorgt voor een snellere spieropbouw, meer flexibiliteit en mobiliteit in de gewrichten, functieherstel van de spieren en gewrichten.
Bij hydrotherapie is het water verwarmd. De temperatuur kan variƫren van 28 tot en met 34 graden Celsius. Het warme water zorgt er tevens voor dat de spieren van het dier ontspannen en dat pijn, stijfheid en zwellingen verminderen. Bewegen in water zorgt voor meer weerstand, waardoor spieren meer kracht moeten leveren en zich dus, met vermindering zwaartekracht, goed kunnen ontwikkelen.
Welke honden hebben baat bij hydrotherapie?
Hydrotherapie kan gebruikt worden voor dieren met problemen aan het bewegingsapparaat of met neurologische problemen, maar hydrotherapie is ook een effectieve manier van bewegen voor gezonde dieren, waarvan de conditie kan worden verbeterd, die af moeten vallen, ter ontspanning, als watergewenning of voor het overwinnen van watervrees.
Orthopedische condities
Revaliderende patiƫnten van orthopedische ingrepen of afwijkingen hebben baat bij hydrotherapie, omdat het een pijnvrije manier van bewegen is. De dieren zijn vaak stijf en hebben moeite met bewegen. Hydrotherapie helpt als spierversterking rond de zwakkere gewrichten, als pijnverlichting en zorgt voor het vergroten van de flexibiliteit en mobiliteit.
Daarnaast wordt hydrotherapie ook veel gebruikt voor het prikkelen van de zenuwen en het stimuleren van beweging bij dieren met neurologische problemen. Bijvoorbeeld een hernia of herniaoperatie.
Blessures
Ook bij blessures (of ter voorkoming van) en bij het onverklaarbaar mank lopen van het dier en bij spierverlies, kan hydrotherapie helpen.
Ouderdom
Als laatste hebben oudere dieren veel baat bij hydrotherapie. Als ondersteuning tegen stijfheid, slijtage van gewrichten en achteruitgang van spiervolume.
Overgewicht
Dieren met overgewicht hebben vaak moeite met bewegen en door het gewicht belasten ze hun gewrichten te veel. Wat weer leidt tot slijtage en artrose. Dit maakt het nog moeilijker om te bewegen en af te vallen. Het water zorgt ervoor dat dieren met overgewicht makkelijker kunnen bewegen en hierdoor zonder belasting bewegen en afvallen.
Sporthonden
Bij sporthonden helpt hydrotherapie bij het verbeteren van de conditie, de souplesse en de spierkracht.