CT scan

Diagnostiek van beelden

CT scan

CT staat voor Computer Tomografie en is een beeldvormingstechniek op basis van röntgenstraling, die dwarsdoorsnedes van het lichaam nauwkeurig in beeld kan brengen. Vervolgens kan een computer deze opnames reconstrueren in een driedimensionale afbeelding, wat veel informatie oplevert. Het vormt dan ook een waardevolle aanvulling in de diagnostiek naast de digitale röntgen en echografie.

De vorm, structuur en ligging van organen en weefsels zijn bij een CT-scan tot in detail te bekijken en te beoordelen. Hierdoor is deze techniek uitermate geschikt voor onderzoek naar onder andere:

  • neurologische aandoeningen
  • orthopedische aandoeningen
  • afwijkingen aan longen, bloedvaten en buikorganen
  • uitzaaiingen van tumoren

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, maken we een scan van een specifiek onderdeel van het lichaam. De dierenarts bepaalt vooraf zorgvuldig van welk deel van het lichaam we meer willen weten. Hierdoor wordt onnodig blootstelling van uw huisdier aan röntgenstraling voorkomen. De duur van de scan is dan ook afhankelijk van het onderzoek en varieert tussen de 10 – 30 minuten.

Tijdens het onderzoek komt uw huisdier op de onderzoekstafel te liggen. Het is van belang dat uw huisdier tijdens de scan niet beweegt. Het onderzoek vindt daarom altijd plaats onder een lichte narcose. Contrastvloeistof kan helpen bij het zichtbaar maken van afwijkingen aan bijvoorbeeld organen en bloedsomloop. Indien van toepassing informeert onze assistente u hierover voorafgaand aan het onderzoek. Het maken van een CT-scan is geheel pijnloos.

Bij het maken van de scan gebruiken we röntgenstraling, de dierenarts en de paraveterinair assistent nemen dan ook tijdens het onderzoek plaats in een speciale aangrenzende ruimte. Vanuit hier kunnen zij uw huisdier goed in de gaten houden.

De CT-scan beelden worden beoordeeld door een radioloog-specialist. De specialist zal zo snel mogelijk de uitslag van de CT-scan aan uw dierenarts doorgeven, zodat uw dier weer snel verder wordt geholpen.

 

Terug naar Medische Beeldvorming