Echografie

Informatie over echografisch onderzoek

Echografie

Echografie is een volledig onschadelijk onderzoek dat geen pijn doet, omdat een echografietoestel gebruik maakt van geluidsgolven. Deze geluidsgolven worden door de transducer uitgezonden en na terugkaatsing weer opgevangen. De teruggekaatste geluidsgolven worden vervolgens op het scherm van het echografietoestel weergegeven. De geluidsgolven hebben een voor mensen niet hoorbare frequentie.

Op deze pagina vindt u informatie over hoe het onderzoek in zijn werk gaat, wat er te zien is op de echo (hartecho, buikecho en oogecho) en echobegeleide punctie. 

  • Echografie
  • Echografie onderzoek
  • Wat is te zien op een echo?
  • Echobegeleide punctie

Echografie

Echografie is een volledig onschadelijk onderzoek dat geen pijn doet, omdat een echografietoestel gebruik maakt van geluidsgolven. Deze geluidsgolven worden door de transducer uitgezonden en na terugkaatsing weer opgevangen. De teruggekaatste geluidsgolven worden vervolgens op het scherm van het echografietoestel weergegeven. De geluidsgolven hebben een voor mensen niet hoorbare frequentie.

Echografie onderzoek

Hoe gaat een echografieonderzoek in zijn werk?

Het is belangrijk dat uw dier nuchter is voor het onderzoek, omdat een volle maag en darmen het zicht in de buik kunnen belemmeren. Wij adviseren daarom om uw dier 12u voor het onderzoek geen eten te geven. Drinken is overigens geen probleem en mag wel aangeboden worden.

Voor het echografisch onderzoek van de buik is het handig als de urineblaas vol is, vandaar ons advies om uw dier niet te laten plassen vlak voor het onderzoek. 

Voorafgaand aan het onderzoek zal uw dier worden geschoren, omdat de lucht tussen de haren een slecht beeld geeft. Op de kale huid wordt dan een speciale gel aangebracht die ervoor zorgt dat de geluidsgolven goed in de weefsels kunnen doordringen. De positie van uw dier is afhankelijk van het lichaamsdeel wat onderzocht moet worden. Dit kan variëren van zijligging en rugligging tot staand.
Hiervoor hebben wij speciale kussens zodat uw dier zich tijdens het onderzoek zo comfortabel mogelijk voelt. 

Over het algemeen kan het onderzoek worden uitgevoerd bij het wakkere dier. Als het dier veel pijn heeft of erg onrustig is, kan het soms nodig zijn een roesje te geven. 

Wat is te zien op een echo?

Wat is goed zichtbaar op een echo?

Echografie is bij uitstek geschikt om weke delen in beeld te brengen.

  • Hart – Voor het onderzoek van het hart is een echo het meest geschikt. De beweging van het hart kan worden bekeken, alle verschillende onderdelen van het hart kunnen los van elkaar beoordeeld en gemeten worden, en ook een lekkage van de hartkleppen en stroomsnelheid van het bloed kan worden beoordeeld. In de meeste gevallen zal uw dier op een speciale tafel in zijligging gescand worden tijdens een hartonderzoek. Op deze tafel is een kussen aanwezig voor extra comfort tijdens het onderzoek.
  • Buik – In tegenstelling tot röntgenfoto’s, kan er met echo goed onderscheid worden gemaakt tussen de verschillende organen in de buikholte. De vorm, grootte en structuur van organen kan worden beoordeeld en er kan echt “in” deze organen gekeken worden. Er kan bijvoorbeeld worden gezien of er een steentje aanwezig is in de urineblaas, of er een proces in de lever aanwezig is, of de hond of kat drachtig is, of dat er sprake is van een verstopping van de darmen. In de meeste gevallen zal uw dier in rugligging onderzocht worden tijdens een echo-onderzoek van de buik. Hierbij maken we gebruik van speciale comfortabele kussens.
  • Oog – Het oog zelf is mooi in beeld te brengen met echo, maar ook de ruimte achter het oog kan goed met echo beoordeeld worden. Een echo kan dus informatie geven over de lens, het netvlies en bepaalde aangeboren afwijkingen, maar ook of er een massa achter het oog zit die het oog naar buiten drukt.

Echobegeleide punctie

Bij sommige veranderingen in de buikholte zal er nader onderzoek nodig zijn, om de precieze oorzaak van deze veranderingen te bepalen.
Dit nadere onderzoek kan bijvoorbeeld bestaan uit een punctie (hierbij wordt ergens vloeistof uitgehaald) of een dunne naaldbiopt (hierbij worden met een dunne naald cellen opgezogen uit een afwijkend orgaan). Deze vloeistof of deze cellen kunnen vervolgens verder onderzocht worden. In sommige gevallen is het nodig om uw dier hiervoor een klein roesje te geven, maar in de meeste gevallen is dit niet nodig.
Waar mogelijk zullen we dit onderzoek direct in hetzelfde bezoek uitvoeren. Uiteraard gebeurt een punctie altijd in overleg met u als eigenaar.

team echografie

Michael Meijer - Dierenarts Echografie

Michael Meijer

Michael Meijer Dierenarts Echografie
Lees info
Terug naar Medische Beeldvorming