Orthopedie

Het bewegingsapparaat

Orthopedie

Orthopedie is de discipline die zich specifiek bezighoudt met het bewegingsapparaat. Op deze pagina vindt u informatie over verschillende aandoeningen zoals de voorste kruisband ruptuur (TTA), knie klachten (patella luxatie) en botbreuken (fracturen).

  • Orthopedie
  • Voorste kruisband ruptuur
  • Patella Luxatie
  • Botbreuken (fracturen)

Orthopedie

Orthopedie

Voor een verwijzing Orthopedie kan zowel de patiënteigenaar als de (verwijzende) dierenarts contact opnemen met Evidensia Dierenziekenhuis Zuidoost Brabant. Bij elke verwijzing wordt bekeken bij welke Dierenarts Orthopedie of specialist Orthopedie deze het beste en vlotste terecht kan. Dit wordt met u besproken. Het kan zijn dat wij u doorverwijzen omdat wij op dat moment niet de meest passende zorg/ behandeling kunnen bieden. Door de samenwerking met andere Evidensia ziekenhuizen en praktijken binnen onze IVC Evidensia groep is er heel veel mogelijk.

 

Voorste kruisband ruptuur

Voorste kruisband ruptuur 

Kruisbandletsel is, samen met knieschijfluxatie, een van de meest voorkomende orthopedische aandoeningen bij honden. Een operatie is vrijwel altijd vereist. Meestal gaat het om de voorste kruisband die gedeeltelijk (dat noemen we ‘uitrafelen’) of geheel gescheurd is. Oorzaken kunnen zijn: gevoeligheid bij ras, de stand van de achterpoten, onverwachte bewegingen (trauma), zwaarlijvigheid of hormonale aandoeningen.

In het Evidensia Dierenziekenhuis Zuidoost Brabant is het mogelijk om uw (grote) hond, met een voorste kruisbandletsel, te laten opereren. Dit doen wij volgens de TTA Rapid (Tibial Tuberositas Advancement) methode. Bij de TTA-Rapid methode verplaatsen we de aanhechting van de knieband naar voren waardoor de krachten op de kruisband geheel worden opgevangen. (zie ook het animatie-filmpje)

Nazorg

De nazorg na TTA-chirurgie is heel erg belangrijk, waarbij revalidatie tussen de 6 en 12 weken in beslag neemt. Benchrust, gevolgd door lijnrust, beperking in beweging en fysiotherapie (hydrotherapie) zijn essentieel voor een optimaal resultaat.

Vanwege het gebruik van het implantaat dient ook wondinfectie ten alle tijden te worden voorkomen. Dit wordt gedaan door middel van een kraag (gedurende 10 dagen), een verband (gedurende 2 tot 10 dagen) en antibiotica tijdens en na de operatie.

Daarnaast worden vanzelfsprekend pijnstillende ontstekingsremmers en eventueel ook kalmerende medicijnen voorgeschreven na de operatie.

Het eerste controlemoment na de operatie is ongeveer 10 dagen na de operatie ter controle van de wond en de zwelling, het verwijderen van het eventueel nog aanwezige verband en het verwijderen van de hechtingen. Vanaf die tijd zal ook de fysiotherapie / hydrotherapie gestart worden. De laatste controle is 6 weken na de operatie waarbij een controle röntgenfoto wordt genomen om het resultaat en de botgenezing te beoordelen.

Revalidatie

De eerste 7 tot 10 dagen na de operatie dient uw dier zo rustig als mogelijk gehouden te worden, Vervolgens zal in overleg met de fysiotherapeut en behandelend arts een opbouwschema worden gemaakt, maar pas na 6 weken mag u een normale wandeling (aangelijnd) gaan maken.

Covetrus North America laat in deze animatie zien hoe een TTA Rapid werkt:

Patella Luxatie

Patella Luxatie 

Bij deze erfelijke aandoening, die bij veel (kleine) hondenrassen – en soms ook bij katten – voorkomt, schuift de knieschijf af en toe of zelfs continu naast het gewricht, waardoor het dier mank loopt. Typisch aan de aandoening is dat het dier, zonder dat het pijn lijkt te hebben, af en toe het pootje op tilt, om er dan enkele stappen later weer gewoon op te staan en te lopen.

In het Evidensia Dierenziekenhuis Zuidoost Brabant is het mogelijk om uw hond of kat, met een patella luxatie, te laten opereren.

Behandeling

Behandeling bestaat uit het uitdiepen van de groeve van de knieschijf (trochlear wedge/block osteotomie), het opspannen van zijdelingse bandjes van de knieschijf en het verplaatsen van de peesaanhechting van de knieschijf.

Revalidatie

De meeste dieren kunnen binnen twee weken weer goed op hun geopereerde pootje steunen. Opereren op vroege leeftijd heeft de voorkeur vanwege de structuur van de botten. In het Evidensia Dierenziekenhuis beschikken we over een unieke hydrotherapie faciliteit. Deze vorm van therapie is bijzonder geschikt voor de revalidatie na orthopedische chirurgie. Deze revalidatie kan begeleid worden door onze ervaren dierfysiotherapeut.

Botbreuken (fracturen)

Botbreuken (Fracturen)

Wij behandelen vele vormen van fracturen van de extremiteiten (voor- en achterpoten), wervelkolom en schedel. Voorbeelden van fracturen zijn groeischijf fracturen, intra-articulaire (gewrichts) fracturen, open (geïnfecteerde) fracturen en eenvoudige fracturen tot zeer gecompliceerde fracturen.

Behandeling

Afhankelijk van het soort fractuur worden deze intern of extern gefixeerd.

  • Interne fixatie: AO/ASIF (Kirschnerdraden (pinnen), Zuggurtung principe (pinnen en spandraad), schachtpinnen, fixatie- en trekschroeven en holle (trek)schroeven, DCP (Dynamische Compressie Botplaten), reconstructieplaten, overbruggingsplaten, LCP (Hoekstabiele Compressie Botplaten) met hoekstabiele en hoekvariabele schroeven.
  • Externe fixatie: IMEX Externe Skelet Fixateur (ESF), volledige Ring- of een halve circulaire Ring (hybride) Fixateur en een spalksteunverbanden

Revalidatie

Afhankelijk van de operatie kan het nodig zijn om een verband of spalk te wisselen in de eerste weken van de revalidatie. 6 weken na de operatie worden röntgen opnames gemaakt en wordt bepaald of een goede botgenezing is opgetreden. In het Evidensia Dierenziekenhuis beschikken we over een unieke hydrotherapie faciliteit. Deze vorm van therapie is bijzonder geschikt voor de revalidatie na orthopedische chirurgie. Deze revalidatie kan begeleid worden door onze ervaren dierfysiotherapeut.

 

 

Terug naar Discipline overzicht